3a Jornada: Alimentació i Nutrició

El passat divendres dia 26 de maig, es va dur a terme la 3a Jornada del Cicle de Conferències d’Alimentació i Salut Responsable. Aquesta jornada portava com a títol: ‘Alimentació i Nutrició’.
La participació de representants del sector va permetre que ens expliquessin falsos mites alimentaris i nutritius, que ens parlessin sobre els problemes d’obesitat i malnutrició i, finalment, ens van exposar la importància de l’etiquetatge com a base de la informació pel consumidor.
Els assistents van poder gaudir de debats interessants amb postures a favor i en contra d’aquests temes, amb opinions molt variades.
Per això, us esperem a la propera Jornada que tractarà sobre ‘Innovació en l’Alimentació’ i que es durà a terme el dia 28 juliol.
En uns dies us adjuntarem algunes fotos de la 3a Jornada!

COMUNICAT sobre les ‘zones de degustació’.

Amb motiu de la tramitació parlamentària del Projecte de Llei del Comerç, Serveis i Fires, la Unió de Consumidors de Catalunya manifesta, amb relació a l’article 11 de l’esmentat projecte que regula les anomenades “zones de degustació”, el següent:

Que la degustació, si atenem a la conceptualització que es desprèn del text del projecte de llei, coincideix amb l’activitat de restauració sense que sigui possible establir diferències entre una i altra. En aquest sentit, i ateses les enormes similituds, és qüestionable l’oportunitat que el Parlament de Catalunya aprovi una norma que promou la confusió entre les diferents activitats econòmiques.
L’article 121-2 del Codi de consum de Catalunya incorpora el dret a la protecció de la salut i a la seguretat. A més, l’article 122-7 disposa que:

“Els transports col·lectius, les instal·lacions, els locals i els espais d’ús públic han de complir les condicions exigibles que en garanteixin la seguretat, la salubritat i l’accessibilitat”.
Quant als locals d’ús públic (també anomenats de concurrència pública), les condicions exigibles en matèria de seguretat es troben determinades a les ordenances municipals corresponents que, amb caràcter general, subjecten l’exercici de l’activitat al compliment d’un conjunt de requisits que garanteixen en tot moment la seguretat de les persones que es troben a l’interior d’aquests locals d’ús públic. Per això, és habitual que s’exigeixi l’obtenció d’una llicència.
Des de l’òptica de les persones consumidores, l’existència d’aquesta llicència suposa una garantia del seu dret a la seguretat (entesa aquí com a seguretat física): implica que l’establiment en qüestió ha superat amb èxit els controls i anàlisis previs corresponents.

El projecte de llei considera “a tots els efectes activitat comercial” les zones de degustació. Els comerços amb degustació, per tant, no es troben obligats a complir […]

EL CONSUMIDOR FINAL TORNA A PATIR LES CONSEQÜÈNCIES: IMPOST SOBRE BEGUDES ENSUCRADES ENVASADES (IBEE)

A partir de l’ 1 de Maig de 2017 els consumidors haurem de pagar més per la compra de refrescs, begudes energètiques i altres begudes ensucrades envasades.
La Unió de Consumidors de Catalunya-UCC creu, independentment de la finalitat de l’impost (pels efectes que té el sucre en la salut), que aquests efectes es podrien minimitzar mitjançant tasques preventives. Aquestes, poden ser xerrades informatives o divulgació d’informació sobre les conseqüències que pot tenir el fet de consumir begudes ensucrades, i no pas aplicant un impost sobre aquest tipus de begudes.

Les conseqüències sempre les rep el consumidor final. En aquest cas, serà el responsable de carregar amb aquest impost degut a que el preu final del producte es veurà incrementat, ja que serà ell qui haurà d’assumir els costos administratius de les empreses al aplicar- ho, tant en la recaptació com en la liquidació. Davant d’aquesta situació ens podem trobar amb moltes situacions sobre el que faran els consumidors: molts seguiran comprant els productes tot i l’increment de preu; d’altres buscaran alternatives a aquests productes com per exemple, productes amb 0% de sucre.
L’impost s’aplica a la persona física o jurídica que adquireix les begudes ensucrades i les posa a disposició del consumidor final (bar, restaurant, supermercat…). Tot i que l’impost l’acaba pagant el consumidor, hem de tenir en compte que els supermercats, restaurants, bars, etc. tindran una nova tasca a fer, i el preu del producte poder s’acabarà incrementant encara més. No tan sols per l’impost, sinó degut a la tasca addicional que els pot provocar haver de fer les declaracions del corresponent impost.
En fi, en comptes d’invertir en informació i en buscar un major compromís del consumidor responsable, el Govern opta per la vessant més fàcil […]

La UCC demana cautela amb ofertes com el cas RENFE.

A tots ens ha arribat la informació de les ofertes de bitllets de tren per 25€ que ahir oferia Renfe en motiu de la celebració dels seus 25 anys. Tot i així, el fet d’arribar a més gent va ser degut a que es van produir uns problemes tant logístics com de gestió informàtica, fent-se ressó la premsa d’aquestes incidències.
A continuació us adjuntem un enllaç on donem la nostra opinió sobre el cas:

Notícia CrónicaGlobal

Resultats de l”Enquesta sobre Consum’.

Des de la Unió de Consumidors de Catalunya-UCC volem presentar els resultats obtinguts dins de l’ ’Enquesta sobre Consum’, duta a terme a 143 persones, de les quals 100 van ser respostes via plana web i 43 persones de forma presencial.
D’aquesta manera, volíem determinar el grau de coneixement dels consumidors sobre la normativa bàsica de consum.

Així doncs, seguidament al link podeu veure els valors de cada qüestió plantejada:

Resultats Enquesta sobre Consum

Esperem que sigui del vostre interès.

Conveni amb Forum Service Quality.

La Unió de Consumidors de Catalunya-UCC i Forum Service Quality (Asociación para la Calidad de Servicio) van signar el divendres dia 06-04-17 un conveni de col·laboració en el qual la UCC assessorarà i gestionarà les queixes, reclamacions i denúncies en matèria de consum al socis/es de la Asociación para la Calidad de Servicio.
www.seremmesamables.com
D’aquesta manera, les dues associacions estableixen una relació més forta en quan a temes de consum i de la qualitat del servei cap al consumidors.

2a Jornada: ‘NOUS ALIMENTS’

Des de la Unió de Consumidors de Catalunya-UCC volem donar les gràcies als assistents que van venir a la 2a Jornada del Cicle de Conferències d’Alimentació i Salut Responsable.

Va ser tot un èxit, juntament amb el torn de preguntes. En global, el tema va donar molt per explicar i preguntar.

També us volem recordar que la pròxima jornada del cicle serà el divendres dia 26-5-17, portant per títol ‘Alimentació i Nutrició’.

Així doncs, us adjuntem unes imatges de la jornada del passat divendres dia 31-3-17. Esperem siguin del vostres interès.

Carlos Ruiz (Diputació Barcelona) / Mª Victòria Castell (ACSA) / Montserrat Parera (ASAJA) / Salvador Domínguez (UCC) i Clara Medina (Mercadona).

Torn de preguntes.

La UCC torna a Cambrils.

L’alcaldessa Camí Mendoza, el president de la Unió de Consumidors de Catalunya –Salvador Domínguez– i la regidora de Participació Ciutadana –Ana López– van formalitzar, la setmana passada, el conveni de col·laboració.
L’Ajuntament de Cambrils ha recuperat l’Oficina Municipal d’Informació al Consumidor (OMIC) i n’ha ampliat les seves funcions amb la incorporació d’un assessorament específic sobre la clàusula del sòl i despeses hipotecàries. El nou servei d’assessorament, prevenció, mediació i tramitació de denúncies es prestarà tots els divendres a la Torre del Llimó. L’oficina compta amb la col·laboració de l’Agència Catalana de Consum i el suport jurídic puntual de la Unió de Consumidors de Catalunya. L’OMIC Cambrils es va posar en marxa l’any 2005 i va funcionar fins el mes de desembre de 2012. Posteriorment, es va suprimir el servei.
La setmana passada al matí tenia lloc la roda de premsa de presentació de l’OMIC, a les dependències de la Torre del Llimó, just l’endemà del Dia Mundial dels Drets dels Consumidors. L’acte va anar a càrrec de l’alcaldessa de Cambrils –Camí Mendoza–, la regidora de Participació Ciutadana –Ana López–, el subdirector general d’Atenció al Consumidor de l’Agència Catalana de Consum –Josep M. Recasens–, la consellera del Consell Comarcal del Baix Camp –Anna Aragonès–, el tècnic del Servei de Consum del Consell –Ferran Romeu–, i el president de la Unió de Consumidors de Catalunya, Salvador Domínguez.

Servei d’informació, assessorament i atenció de reclamacions i denúncies
L’OMIC oferirà els serveis d’informació, orientació i assessorament, atenció de reclamacions i denúncies, mediació entre les parts, i organització de campanyes de informatives, de sensibilització i formació a la ciutadania. L’horari de l’oficina serà els divendres de 9 a 14 hores, amb cita prèvia trucant al telèfon 977 79 45 79 o bé al […]

La UCC porta un any denunciant els nº de tarificació addicional.

La Unió de Consumidors de Catalunya-UCC anuncia que, ja fa més d’un any que treballa per la defensa dels consumidors pel que fa als telèfons de tarificació addicional, tal i com així ho estableix el Codi de Consum de Catalunya.
Així doncs, amb la sentència del Tribunal de Justícia Europeu en la que dictamina que el cost d’una trucada a un número telefònic de servei postvenda no pot excedir el d’una trucada estàndard i per tant, les empreses que utilitzin el 902 han de substituir-los, seguirem treballant amb més força per a que les empreses compleixin amb les seves obligacions tenint en compte la normativa sobre aquest tema.
Veure els links següents per saber quins números telefònics la Unió de Consumidors de Catalunya-UCC ha estat denunciant des de fa més d’un any:
– Denúncia a les asseguradores
– Asseguradores canvien el numero d’atenció
– Denúncia a 15 aerolínies
Una associació alemana de lluita contra les pràctiques comercials deslleials (Zentrale zur Bekämpfung unlauteren Wettbewerbs Frankfurt am Main) va exercitar una acció davant el Landgericht Stuttgart (Tribunal Regional Civil i Penal de Stuttgart, Alemanya) sol·licitant que s’ordenés a Comtech cessar aquesta pràctica comercial que considerava deslleial. En aquest context, el Landgericht va demanar al Tribunal de Justícia que interpretés prèviament la Directiva sobre els drets dels consumidors.
Segons aquesta Directiva, els Estats membres han de velar per a que, en cas de que el comerciant operi una línia telefònica a efectes de comunicar-se amb ell en relació amb els contractes celebrats amb els consumidors, aquests no estiguin obligats a pagar més de la tarifa bàsica per les trucades a aquesta línia. No obstant, la Directiva no defineix el concepte de «tarifa bàsica».
Mitjançant la seva sentència del divendres, el Tribunal de Justícia respon que el […]

El Suprem pregunta a Europa sobre noves clàusules abusives

La Unió de Consumidors de Catalunya-CAUCE, informa que el Suprem pregunta a Europa sobre noves clàusules abusives.
Davant els dubtes sorgits al voltant de la resolució d’un cas sobre clàusules abusives a una hipoteca, el Tribunal Suprem ha elevat tres qüestions al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) perquè l’ajudi a resoldre un recurs sobre clàusules d’interessos de demora a préstecs hipotecaris.
Les preguntes es produeixen dues setmanes després de que elevés una altra tanda de qüestions sobre clàusules abusives, en aquest cas relatives al venciment anticipat. Sembla que el Suprem busca aclarir la seva actuació i evitar que el TJUE torni a “esmenar-li la plana” com va fer amb la sentència relativa a la retroactivitat de les clàusules sòl.
“No és habitual”, que en dues setmanes el Suprem hagi elevat dues tandes de preguntes al TJUE quan fins ara eren els tribunals de primera instància els que preguntaven al TJUE.
Les preguntes del Suprem
L’origen d’aquest cas està en un consumidor que al 1999 va contractar una hipoteca amb la CAM i posteriorment va interposar una demanda contra la caixa (ara propietat de Sabadell) per a sol·licitar que es declaressin nul·les per abusives diferents clàusules, en concret una relativa al tipus d’interés de demora. El préstec hipotecari recollia que l’interès fos del 25% i tant el jutjat de primera instància com l’Audiència Provincial d’Alacant van declarar abusiva la clàusula que ho establia. Així, van acordar que el tipus d’interès de demora es reduís al triple de l’interès legal previst a la Llei Hipotecaria.
Ara el Tribunal Suprem pregunta si la directiva europea sobre clàusules abusives als contractes amb consumidors s’oposa a la jurisprudència que determina que és “desproporcionalment” alt pel consumidor un interès de demora que sigui un 2% […]