Firma per millorar la seguretat contra el foc als edificis.

Des de la Unió de Consumidors de Catalunya-UCC, ens adherim a la campanya #EUCanBeFireSafe.
Arran de l’incendi de la Grenfell Tower de Londres, el Parlament Europeu tractarà per primera vegada la seguretat contra incendis als edificis.
És per això que, des de la UCC, volem que es revisin i es proposin noves mesures per adequar els edificis amb els materials més adients de cara a evitar riscos d’incendi, augmentant així, el nivell de seguretat actual.
Per aquest motiu, si estàs interessat en contribuir a la causa, pots firmar la petició des del següent link:
– https://secure.avaaz.org/en/petition/The_EU_institutons_EUCanBeFireSafe?cyMnlmb
Es tracta d’una recollida de firmes des de la plataforma Avaaz (similar a Chance.org).
Firma i si ho creus convenient, fes-ho arribar als teus contactes per a que es sumint a la campanya.

Resultats de l”Enquesta sobre el peix’.

Des de la Unió de Consumidors de Catalunya-UCC volem presentar els resultats obtinguts dins de l’ ’Enquesta sobre el peix’, duta a terme a 118 persones, de les quals el 100% van ser respostes via plana web.
D’aquesta manera, volíem determinar el grau de coneixement de les persones consumidores sobre la venta del peix.
Així doncs, al següent link podeu veure els valors de cada qüestió plantejada:
 – Resultats Enquesta sobre el peix -.
Esperem que sigui del vostre interès.

La Unió de Consumidors de Catalunya-UCC avisa de les despeses de la tornada a l’escola

– Enguany suposen un increment del 9% de mitjana –
Després de carregar les piles a les vacances, com cada any ens trobem amb el mal de cap de la tornada a l’escola. Ja no perquè els nostres fills comencin el curs, sinó per la despesa que comporta. Cal comptar amb tot sense que s’escapi cap detall: material escolar, llibres, uniforme, menjador, transport, activitats extraescolars, i acollida matinal, entre altres.

La Unió de Consumidors de Catalunya-UCC dóna una sèrie de recomanacions per afrontar la tornada a l’escola, ja que sempre podem estalviar per un costat o altre.
Prendrem com a exemple una família en que els pares poden dur el fill a l’escola i aquest va a dinar a casa, sense fer cap activitat extraescolar.

 

PÚBLIC

CONCERTAT

PRIVAT

Material escolar amb llibres

315,50

518,85

748,70

Uniforme amb xandall

59

152,70

243,20

TOTAL

374,50 €

671,55 €

991,90 €

Observant el gràfic, la principal dada que s’observa i que no sorprèn, és el cost del material escolar. És així, perquè sempre ha estat la despesa més gran a realitzar i la que més controvèrsia crea degut al debat de que l’educació ha de ser gratuïta tal i com figura a la Constitució.
A continuació, i tan sols als centres concertats i privats, cal pagar l’uniforme i el xandall. El valor de 50€ al centre públic fa referència només al xandall ja que l’uniforme no és necessari.
Fins aquí, i de manera obligatòria, són conceptes que gairebé al 100% s’han d’assumir al centre públic, concertat i privat, sumant 374,50€, 671,55€ i 991,90€ respectivament.
Si posem pel cas que es tracta d’una família que, a més, ha d’utilitzar els serveis de:

Acollida matinal.
Menjador i transport.
Extraescolars.

Podem veure en el gràfic següent com es disparen els valors.

 

PÚBLIC
CONCERTAT
PRIVAT

Material escolar amb llibres

315.50

518,85

748,70

Uniforme amb xandall

59

152,70

243,20

Acollida matinal

42

47

54

Menjador i transport

207,55

272,50

351,25

Extraescolars*

25

75

190

TOTAL
649,05 €
1.066,05 €

1587,15 €

Tot i ser un […]

AENA – Vaga 4 d’agost.

Davant l’anunci oficial d’una vaga a partir del 4 d’agost per part dels treballadors que atenen els passos de control de seguretat de l’Aeroport de Barcelona – El Prat, us recomanem que hi arribeu amb molta més antelació de l’habitual.
Si us cal facturar l’equipatge, contacteu amb la companyia aèria abans d’anar a l’aeroport per informar-vos amb quina antelació podreu fer-ho.
Si patiu qualsevol incidència (pèrdua d’un vol, etc.) podeu presentar una reclamació de responsabilitat patrimonial contra AENA –organisme responsable de la prestació dels serveis aeroportuaris–, reclamant al Ministeri de Foment:

 Reclamacions de responsabilitat patrimonial (Ministeri de Foment).

El termini per a reclamar és d’un any des del fet o l’acte que motiva la indemnització o de manifestar-se el seu efecte lesiu. En cas de danys de caràcter físic o psíquic a les persones, el termini començarà des de la curació o la determinació de les seqüeles.
També podeu presentar una reclamació directament a AENA –organisme responsable de la prestació dels serveis aeroportuaris–

Reclamació de passatgers.

Amazon PrimeDay ofereix milers d’ofertes.

Avui a partir de les 18h, AMAZON celebra el PrimeDay. És el dia en que el portal de comerç electrònic ofereix més ofertes en tot l’any. Es celebra a 13 països diferents, entre els quals es troba Espanya. Ho farà en 2 modalitats:

FLASH – de 18h a 23:59h, durant 8 hores.

Al afegir un producte al carret de la compra, es disposarà de 15 minuts per tancar la comprar.
Si el producte s’esgota, hi haurà la possibilitat d’afegir-se a una llista d’espera.

DAILY – al llarg de tota la jornada.

El requisit imprescindible per a poder accedir a les ofertes del PrimeDay és ser usuari d’AMAZON PRIME. Aquesta és la modalitat que permet tenir avantatges en major rapidesa i menor cost en els enviaments a domicili dels productes comprats a la plataforma.
En cas d’estar interessat en algun producte, també hi ha la opció d’activar el seguiment, per si hi ha modificacions en el producte com pot ser el preu o promocions 2X1.

Tot i les suculentes ofertes i descomptes que ens poden arribar a les nostres retines, hem de tenir en compte una sèrie de recomanacions per a vigilar que la nostra compra no es tradueixi en un engany.
1. Verificar que la pàgina web on es compri sigui segura i tingui la identitat i l’adreça de l’empresa venedora (https).
2. Identificar les característiques del producte, el preu i el cost del transport, la forma de pagament i la modalitat de lliurament.
3. Abans de finalitzar el procediment de la compra, vigilar que no hi hagi opcions marcades que puguin encarir la compra del producte (ex: enviament exprés).
4. Comprovar que el venedor ens enviï la confirmació de la compra amb la referència de la transacció i conservar el […]

Sentència a favor de Cauce contra Iberdrola.

Els nostres companys d’Euskadi, que també pertanyen a CAUCE com la UCC, ens fan arribar la següent nota de premsa, referent a una sentència dictaminada a favor, després d’interposar una acció de cessació davant Iberdrola.
“EL JUZGADO MERCANTIL Nº 1 DE VITORIA-GASTEIZ DA LA RAZÓN A LA UNIÓN DE CONSUMIDORES DE EUSKADI-CAUCE, TRAS INTERPONER UNA ACCIÓN DE CESASIÓN ANTE IBERDROLA
Iberdrola deberá suprimir una cláusula «abusiva» de sus contratos eléctricos
Se mantenía un servicio accesorio si el cliente no lo daba de baja expresamente.
Un juzgado de Vitoria ha condenado a Iberdrola a suprimir de sus contratos de suministro eléctrico una cláusula “abusiva” porque “limita y obstaculiza derechos del consumidor” y genera “un importante desequilibrio entre derechos y obligaciones”.
En concreto la magistrada del Juzgado de lo Mercantil número 1 de Vitoria ha ordenado eliminar una cláusula por la que se mantenía un servicio “accesorio” de atención técnica aunque se decidiera contratar el suministro a otra compañía, si el cliente no lo indicaba de manera expresa.
En la sentencia, dictada tras una denuncia de la Unión de Consumidores de Euskadi-CAUCE se explica que en el “contrato de adhesión” que ofrece Iberdrola para contratar el suministro eléctrico existe la posibilidad de adherirse a un servicio “adicional” marcando una equis en la casilla.
Obstáculos para darse de baja
Si el consumidor decide cambiar de compañía “tiene que emitir dos declaraciones de voluntad independientes, separadas y diferenciadas”, una para darse de baja en el suministro y otra para anular “los servicios accesorios o complementarios”.
Esto “implica un procedimiento distinto del empleado para la activación del servicio”, ya que “a la hora de activarlo, se vincula a un suministro de electricidad o gas natural, pero al suspenderlo Iberdrola “solo va a entender que se quiere desvincular en parte de las prestaciones contratadas”.
La jueza […]

COMUNICAT PELS AFECTATS DE LA VENTA DEL BANC POPULAR

Davant dels esdeveniments succeïts el 7 de juny del 2017, com a conseqüència de la venda del Banc Popular al Banc de Santander pel preu simbòlic d’un euro, les seves accions han passat a un valor cero, amb el perjudici que ha suposat a milers de petits inversors i estalviadors.
Es fa necessari des de la Unió de Consumidors de Catalunya – UCC, prendre una posició activa en defensa dels nostres associats que s’hagin vist perjudicats per aquesta mesura, iniciada des del Banc Central Europeu, davant la passivitat de les nostres autoritats monetàries i financeres per no adonar-se de que el Banc Popular no podia fer front en temps i forma als seus deutes, els quals l’abocaven a una fallida imminent.
Es paradoxal i no per això nou que tant la CNMV com el Banc d’Espanya, fessin una deixadesa total de les seves funcions i comeses com a garants del bon funcionament del sector financer al nostre país, que per omissió no van comprovar ni verificar la realitat de la informació financera del propi banc ni del fullet d’ampliació de capital per valor de 2.500 milions d’euros que va servir d’esquer a un frau que adquireix tints de tragèdia pels que van confiar en l’entitat esmentada.
Per tot això, en els pròxims dies estarem pendents a la resposta que pugui donar el Banc Santander –com a part beneficiada en aquest despropòsit- als milers de perjudicats d’aquesta irregular ampliació i actuarem en conseqüència en els diferents fronts civil, penal i administratiu davant els agents que han intervingut i propiciat un frau d’imprevisibles conseqüències.

Recomanacions per St. Joan – Gaudeix amb seny!

Des de la Unió de Consumidors de Catalunya-UCC hem trobat convenient fer difusió d’uns consells pràctics per a poder disfrutar de la nit més llarga de l’any. Hem el·laborat un tríptic explicant l’origen de la celebració de la revetlla de Sant Joan, juntament amb uns consells per a tenir una revetlla segura i evitar perills innecessaris.
A continuació, us adjuntem el tríptic en format PDF:
– FULLETÓ ST. JOAN –

Esperem que us sigui d’utilitat i gaudiu d’una revetlla envoltats dels vostres familiars, amics i coneguts.

Acaba el Roaming a tota la UE.

Els usuaris ja no han de pagar recàrrec per trucar, navegar o enviar missatges des d’un altre país del continent.
Escolta la intervenció a la Cope: Acaba el Roaming
A partir d’aquest dijous 15 de juny, els usuaris de mòbils no hauran d’afrontar cap tipus de recàrrec per itinerància si es troben a la Unió Europea. Final del temut Roaming. Trucar, navegar per internet o enviar missatges tindrà el mateix cost des de qualsevol part del continent.
Què suposa el roaming?
Les operadores cobraven un recàrrec als ciutadans europeus que deien, enviaven missatges o navegaven per internet a través dels seus mòbils quan viatjaven a altres països, el que feia que aquests haguessin de contractar un pla diferent durant el temps en què estiguessin allà. En moltes ocasions, la factura es disparava sense que l’usuari tan sols sabés que estava generant costos.
A qui afecta?
La nova mesura beneficia als que viatgin dins de la UE, tant per motius de treball com de vacances. El nou panorama es coneix com ‘Roam like at home’, itinerància com a casa. Engloba als consumidors que, de manera recurrent, passen un temps considerable en un estat de la Unió on estudien, treballen o s’han jubilat.
Quan es moguin, es pren com a base el servei contractat en el seu país de residència o amb el que la persona tingui un “vincle estable”. Es pagarà el mateix s’estigui on s’estigui. Però per evitar la picaresca, es controlarà que no es tingui contractada una tarifa d’un país en el qual no es visqui, aprofitant que pot ser més barata.
Els operadors tenen el dret a demanar als seus clients proves que resideixen al país on han contractat el servei o que els seus vincles són estables amb ell, […]

EL ACUERDO DE DEVOLUCIÓN DE LAS CLÁUSULAS SUELO NO FAVORECÍA A LAS PERSONAS CONSUMIDORAS

El tiempo ha dado la razón a las Asociaciones de Consumidores que junto a Jueces y Abogados piden más recursos al Gobierno Central
Barcelona, a 12 de junio de 2.017.- CAUCE, la Confederación de Asociaciones de Usuarios y Consumidores en la que está integrada la Unió de Consumidors de Catalunya – UCC, consideró insuficiente el Decreto-Ley que aprobó la devolución a los consumidores del dinero cobrado de más por las cláusulas suelo de sus hipotecas. Desde esta asociación, se reclamó una posición más proteccionista al consumidor, sobre todo teniendo en cuenta el desequilibrio de fuerza entre ambas partes.
El tiempo ha demostrado que el mecanismo de compensación carece de puntos fundamentales de protección al consumidor para que este procedimiento extrajudicial se desarrolle con todas las garantías para el ciudadano, que es la parte más débil, una vez más, en este conflicto. En este sentido, CAUCE ya solicitó que el proceso de devolución de las cantidades cobradas indebidamente por cláusula suelo a los consumidores debía de ser automático, estando obligadas las entidades bancarias a amortizar o ingresar el dinero cobrado de más al ciudadano, en un plazo de dos meses.

Además, también se reclamó la necesidad de que el Banco de España pusiera a disposición de los ciudadanos una herramienta de cálculo que le permitiera comprobar, de forma oficial, si el importe ingresado por su entidad bancaria por la cláusula suelo es el correcto.
Transcurrido varios meses desde la aprobación del Decreto-Ley muchos reclamantes siguen sin respuesta satisfactoria por parte de su entidad bancaria por lo que la solución será acudir a la vía judicial, que es lo que desde un principio las asociaciones de consumidores pretendían evitar, ya que va a suponer una vez más el colapso de […]